Vælg dato herover og derefter klik på det tidspunkt du ønsker at se filmen nedenfor. Find mere information om filmen længere nede på siden.


The Met 2022: Rigoletto
Opera-Teater & Ballet
The Met 2022: Rigoletto

The Met 2022: Rigoletto

ACT I
Ved en fest i sit palads praler hertugen af ??Mantua af sin måde med kvinder. Han danser med grevinde Ceprano, og hans hunchbacked nar, Rigoletto, håner grevindens rasende, men hjælpeløse mand. Hofmanden Marullo bryder ind med den seneste sladder: Rigoletto mistænkes for at have holdt en ung elskerinde i sit hjem. Jerneren, der ikke var klar over borgernes snak, fortsætter med at håne Ceprano, der planlægger med de andre at straffe hertugen. Monterone, en ældre adelsmand, tvinger sig ind i mængden for at fordømme hertugen for at have forført sin datter og bliver ondskabsfuldt latterliggjort af Rigoletto. Monterone er anholdt og forbander Rigoletto.

Rigoletto skynder sig hjem, forstyrret af Monterones forbandelse. Han møder Sparafucile, en professionel snigmorder, der tilbyder sine tjenester. Narren afspejler, at hans egen tunge er lige så skarp som morderens dolk. Rigoletto kommer ind i hans hus og hilser varmt på sin datter, Gilda. Bange for pigens sikkerhed advarer han hendes sygeplejerske, Giovanna, om ikke at slippe nogen ind i huset. Da narren forlader, dukker hertugen op og bestikker Giovanna, der lader ham komme ind i haven. Han erklærer sin kærlighed til Gilda, der hemmeligt har beundret ham i kirken, og fortæller hende, at han er en fattig elev. Da han forlader, tænker hun ømt på sin nyfundne kærlighed, inden hun går i seng. Hofmændene samles uden for haven med det formål at bortføre Rigolettos "elskerinde". Mød jester, de ændrer hurtigt deres historie og narrer ham til at bære bind for øjnene og holde en stige mod sin egen havemur; så tager de Gilda afsted. Rigoletto, der skynder sig ind i huset, indser at hans datter er væk og falder sammen, da han husker Monterones forbandelse.


AKT II
I sit palads er hertugen fortvivlet over bortførelsen af ??Gilda. Da hoffolkene vender tilbage og fortæller ham historien om, hvordan de tog pigen fra Rigolettos hus og efterlod hende i hertugens kammer, skyndte hertugen sig til erobringen. Rigoletto går ind og leder efter Gilda. Hofmændene er forbløffede over at finde ud af, at hun er hans datter frem for hans elskerinde, men forhindrer ham i at storme ind i hertugens kammer. Narren beskylder dem voldeligt for grusomhed og beder derefter om medfølelse. Gilda dukker op og løber i skam til sin far, der beordrer de andre til at gå. Alene med Rigoletto fortæller Gilda ham om hertugens frieri, derefter om hendes bortførelse. Når Monterone går forbi på vej til henrettelse, sværger narren, at både han og den gamle mand vil blive hævnet. Gilda beder sin far om at tilgive hertugen.


AKT III
Rigoletto og Gilda ankommer til en kro i udkanten af ??Mantua, hvor Sparafucile og hans søster Maddalena bor. Indenfor griner hertugen af ??kvinders ustabilitet. Gilda og Rigoletto ser gennem vinduet, da hertugen morer sig med Maddalena. Jerneren sender Gilda af sted til Verona forklædt som en dreng og betaler Sparafucile for at myrde hertugen. Gilda vender tilbage for at høre Maddalena opfordre sin bror til at skåne den smukke fremmede og i stedet dræbe hunchbacken. Sparafucile nægter at myrde Rigoletto, men accepterer at dræbe den næste fremmede, der kommer til kroen, så han vil være i stand til at fremstille et lig. Gilda beslutter at ofre sig selv for hertugen. Hun banker på døren og bliver stukket. Rigoletto vender tilbage for at gøre krav på liget, som han antager er hertugens. Da han gleder sig over den sæk, Sparafucile har givet ham, han hører sit formodede offer synge i det fjerne. Rivende åbner sækken og finder sin datter, der dør og beder om tilgivelse. Forfærdet husker Rigoletto Monterones forbandelse.