Vælg dato herover og derefter klik på det tidspunkt du ønsker at se filmen nedenfor. Find mere information om filmen længere nede på siden.


The Met 2021: Boris Godunov
Opera-Teater & Ballet
The Met 2021: Boris Godunov

The Met 2021: Boris Godunov

SCENE I
Boris Godunov er trukket tilbage til Novodievichy -klosteret nær Moskva. Streltsy -politiet tvinger en skare til at tigge Boris om at blive tsar i Rusland. Boyaren Shchelkalov meddeler, at Boris stadig nægter tronen og beklager Ruslands uopløselige elendighed. Et optog af pilgrimme beder til Gud om hjælp. Streltsy advarer publikum om at være ved Kreml næste morgen klar til at juble.


SCENE II
Den følgende dag varsler Moskvas klokker kroningen af ??Boris. Den nye zar, overvundet af frygt og melankoli, beder Gud om at se venligt på ham. Han inviterer folket til en fest. Folk jubler.


SCENE III
I Chudov -klosteret skriver munken Pimen det sidste kapitel i sin historie om Rusland. Nybegynderen Grigory vågner op fra et mareridt og udtrykker beklagelse over, at han ikke har smagt herlighed i krig og samfund. Han sætter spørgsmålstegn ved Pimen om den døde Tsarevich Dimitry, den lovlige arving til Boris 'trone. Pimen fortæller om begivenhederne ved Dimitrys mord (morderne implicerede Boris, før de døde) og nævner, at tsarevich ville have været Grigorys alder. Alene beslutter Grigory at flygte fra klosteret og fordømmer Boris: "Du vil ikke undslippe menneskers eller Guds dom!"


SCENE IV
Nu på en mission for at afsløre Boris og udråbe sig selv som Tsarevich Dimitry, forsøger Grigory at krydse ind i Litauen for at finde støtte til hans sag. Han falder ind med to vandrende munke, Varlaam og Missail, på en kro nær grænsen og bruger dem som dækning. Ikke før har han bedt om vej til grænsen fra kromanden, der advarer om, at grænsen er stærkt patruljeret, end en politibetjent kommer ind med en befaling om Grigorys arrestation. Betjenten er analfabet, så Grigory læser kendelsen og erstatter en beskrivelse af Varlaam med sin egen. Men Varlaam kan læse. Grigory undslipper, forfulgt af Streltsy.


SCENE V
I Boris lejligheder sørger hans datter over hendes forlovedes død. Boris trøster hende ømt, taler intimt med sin søn om at arve tronen og reflekterer derefter over sig selv over sin utrøstelige sorg: Alt det, han gør for sit folk, ser ud til at gå galt, og han får skylden for alt efter mordet på tsarevich. Shuisky, en magtfuld boyar, bringer nyheder om en pretender til den russiske trone, støttet af den polske domstol og paven. Når Boris får at vide, at pretendenten hævder at være Dimitry, bliver han dybt rystet. Shuisky beroliger ham igen med, at den virkelige tsarevich faktisk blev dræbt og fortæller om at have set drengens lig efter hans mord –– over tre dage var der ingen tegn på forfald, kun en mystisk udstråling. Shuisky forlader og Boris viger for hans skræk og forestiller sig, at han ser Dimitrys spøgelse. Revet af skyld og beklagelse,


SCENE VI
Uden for St. Basil -katedralen i Moskva diskuterer sultne bønder, om Tsarevich Dimitry stadig lever, da nyhederne når til ham, at hans tropper er i nærheden. En gruppe børn plager et Helligdår og stjæler hans sidste kopek. Når Boris og hans følge kommer fra katedralen for at uddele almisse, beder Den Hellige Nar Boris om at dræbe børnene, som han dræbte Dimitry. Shuisky beordrer den hellige fjols beslaglagt, men Boris beder i stedet sin anklager om at bede for ham. Det hellige fjols nægter at gå i forbøn for en morder. Når Boris 'følge følger, og folket spredes, beklager Den Hellige Narre Ruslands mørke fremtid.


SCENE VII
I Dumaen dømmer rådet af boyarer en dødsdom over pretendenten. Shuisky ankommer med en beretning om Boris 's hallucinationer af den myrdede tsarevich. Boris stormer pludselig ind, desorienteret og råber til det døde barn. Da han genvinder roen, bringer Shuisky Pimen for Dumaen. Pimen fortæller om en mand, der blev helbredt for blindhed, mens han bad ved Dimitrys grav. Boris kollapser. Han sender boyarerne væk og efterlyser sin søn. Ved at kalde ham arving til sin trone, tager han en kærlig afsked med sine børn og dør.