Vælg dato herover og derefter klik på det tidspunkt du ønsker at se filmen nedenfor. Find mere information om filmen længere nede på siden.


Søndag 19. juni
The Met 2022: Turandot

Opera-Teater & Ballet
The Met 2022: Turandot

The Met 2022: Turandot

ACT I
Peking, i den mytiske fortid. Uden for kejserpaladset læser en mandarin et edikt for mængden: Enhver prins, der ønsker at gifte sig med prinsesse Turandot, skal besvare tre gåder. Hvis han fejler, dør han. Den seneste frier, prinsen af ??Persien, skal henrettes ved månens stigning. Blandt de tilskuere er slavepigen Liù, hendes ældste mester, og den unge Calàf, der anerkender den gamle mand som hans for længst tabte far, Timur, den sejrede konge af Tartary. Kun Liù er forblevet tro mod ham, og da Calàf spørger hende hvorfor, svarer hun, at Calàf engang for længe siden smilede til hende. Pøblen græder efter blod, men hilser den stigende måne med en pludselig frygtelig stilhed. Da prinsen af ??Persien går i døden, opfordrer mængden prinsessen til at skåne ham. Turandot dukker op i sit palads og beordrer ordløst henrettelsen til at fortsætte. Forvirret over skønheden i den uopnåelige prinsesse, beslutter Calàf at vinde hende, til skræk for Liù og Timur. De tre statsministre, Ping, Pang og Pong, dukker op og forsøger også at afskrække ham, men Calàf er uberørt. Han beroliger Liù og rammer derefter gong, der annoncerer en ny bejler.


ACT II
Inden for deres private lejligheder beklager Ping, Pang og Pong Turandots blodige regeringstid i håb om, at kærligheden vil erobre hende og genoprette freden. Deres tanker vandrer til deres fredelige landejendomme, men larmen fra mængden, der samles for at overvære gådeudfordringen, kalder dem tilbage til virkeligheden.

I det kongelige tronerum beder den gamle kejser Calàf om at genoverveje, men den unge mand vil ikke blive frarådet. Turandot ankommer. Hun fortæller historien om sin smukke forfader, prinsesse Lou-Ling, der blev bortført og dræbt af en erobrende prins. Som hævn har Turandot vendt sig mod mænd og besluttet, at ingen nogensinde skal besidde hende. Trompeter varsler derefter begyndelsen på gåderne. Turandot stiller sit første spørgsmål til Calàf: Hvad fødes hver nat og dør hver daggry? "Håb," svarer Calàf korrekt. Turandot fortsætter: Hvad flimrer rødt og varmt som en flamme, men er alligevel ikke en flamme? “Blod,” svarer Calàf efter et øjebliks eftertanke. Rystet leverer Turandot den tredje gåde: Hvad ligner is, men brænder, og hvis den accepterer dig som slave, gør du dig til en konge? Spændt stilhed hersker, indtil Calàf triumferende råber “Turandot!” Publikum bryder ud af glæde, og prinsessen beder forgæves sin far om ikke at give hende til den fremmede. I håb om at vinde hendes kærlighed tilbyder Calàf Turandot en egen udfordring: Hvis hun kan lære hans navn ved daggry, mister han sit liv.


AKT III
Om natten i de kejserlige haver hører Calàf en proklamation: Ved dødssmerter må ingen i Peking sove, før Turandot har lært den fremmedes navn. Calàf er sikker på sin sejr, men Ping, Pang og Pong forsøger at bestikke ham for at forlade byen. Da den frygtelige pøbel truer ham med at lære sit navn, trækker soldater Liù og Timur ind. Calàf forsøger at overbevise mængden om, at ingen af ??dem kender hans hemmelighed. Da Turandot dukker op og befaler Timur at tale, svarer Liù, at hun alene kender den fremmedes identitet og aldrig vil afsløre det. Soldater torturerer hende, men hun forbliver tavs. Imponeret over hendes styrke, spørger Turandot, hvad der giver Liù styrken til at modstå. Det er kærlighed, svarer hun. Når torturen intensiveres, fortæller Liù til Turandot, at også hun vil kende kærlighedens glæder. Derefter snupper hun en dolk og dræber sig selv. Publikum danner et begravelsesoptog, og Timur følger efter, da de tager hendes krop væk. Turandot forbliver alene for at konfrontere Calàf, der impulsivt kysser hende. Turandot kender følelser for første gang og græder. Calàf, der nu er sikker på at vinde hende, afslører sin identitet.

Endnu en gang før kejserens trone erklærer Turandot, at hun kender den fremmedes navn: Det er kærlighed.