Vælg dato herover og derefter klik på det tidspunkt du ønsker at se filmen nedenfor. Find mere information om filmen længere nede på siden.


Søndag 10. april
The Met 2022: Ariadne auf Naxos

Opera-Teater & Ballet
The Met 2022: Ariadne auf Naxos

The Met 2022: Ariadne auf Naxos

PROLOG
Wien, 1700 -tallet. Bag kulisserne på det private teater i huset til den rigeste mand i Wien pågår forberedelser til opførelsen af ??en ny operaserie, Ariadne auf Naxos. Major-domoen går ind for at informere musikmesteren om, at der umiddelbart efter operaen vil blive opført en italiensk komedie efterfulgt af et fyrværkeri i haven. Den forargede musikmester svarer, at komponisten, hans unge elev, aldrig vil tolerere det, men major-domoen er ikke imponeret over hans indvendinger og blade. Når komponisten dukker op i håb om en øvelse i sidste øjeblik, fortæller en foragtet tjener ham, at musikerne stadig spiller aftensmusik. Pludselig skynder tenoren sig ind fra sit omklædningsrum og skændtes med parykkemageren. Primadonnaen kommenterer rasende tilstedeværelsen af ??komedietruppen og deres førende dame, Zerbinetta.

Generel forfærdelse viger snart over for praktiske reaktioner. Den dansende mester foreslår at skære operaens score. Musikmesteren overtaler den fortvivlede komponist til at gøre det, mens de to forsangere uafhængigt opfordrer ham til at forkorte den andens del. I mellemtiden giver Zerbinetta sin gruppe en briefing om operaens plot. Ariadne, får de at vide, er blevet forladt af sin elsker Theseus på øen Naxos, hvor hun nu venter på døden. Zerbinetta hævder imidlertid, at alt, hvad Ariadne virkelig har brug for, er en ny elsker. Når komponisten voldsomt er uenig, begynder Zerbinetta at flirte med ham. Pludselig finder den unge mand nyt håb. Fyldt med kærlighed og entusiasme for sit arbejde erklærer han lidenskabeligt musikken for den største af alle kunstarter. Men da han får øje på komikerne, klar til at gå på scenen, indser han med rædsel, hvad han har sagt ja til.


OPERAEN
Ariadne -myten fortæller, hvordan prins Theseus af Athen tog til Kreta for at dræbe Minotauren, en skabning halv mand, halv tyr, der blev skjult i en labyrint. Prinsesse Ariadne fra Kreta blev forelsket i Theseus og gav ham en kugle af tråd, der gjorde ham i stand til at finde vej ud af labyrinten, efter at han havde dræbt Minotauren. Da Theseus forlod Kreta, tog han Ariadne med sig som sin brud. Under deres rejse hjem stoppede de ved øen Naxos. Mens Ariadne sov, gled Theseus væk og fortsatte sin rejse til Athen uden hende. Operaen Ariadne auf Naxos begynder på dette tidspunkt.

Ariadne er alene foran sin hule. Tre nymfer ser på og beklager hendes skæbne. Når man ser fra vingerne, er komikerne i tvivl, om de vil være i stand til at muntre hende op. Ariadne husker sin kærlighed til Theseus, og forestiller sig derefter som en kysk pige, der venter på døden. Harlekin forsøger at aflede hende med en sang, men Ariadne ignorerer ham. Som i en trance beslutter hun sig for at afvente Hermes, dødens sendebud. Han vil tage hende med til en anden verden, hvor alt er rent. Når komikernes indsats fortsat mislykkes, henvender Zerbinetta sig endelig til Ariadne direkte, kvinde til kvinde, og forklarer hende det menneskelige behov for at ændre en gammel kærlighed til en ny. Fornærmet forlader Ariadne. Efter at Zerbinetta er færdig med sin tale, springer hendes kolleger tilbage til scenen og konkurrerer om hendes opmærksomhed.

Nymferne annoncerer tilgangen til et skib: Det bærer den unge gud Bacchus, der er undsluppet fortrylleren Circe. Bacchus 'stemme høres i det fjerne, og Ariadne forbereder sig på at hilse på sin besøgende, som hun synes må være døden endelig. Da han dukker op, tager hun først fejl af ham, for Theseus kommer tilbage til hende, men han forkynder majestætisk hans guddommelighed. Bacchus er begejstret for Ariadnes skønhed og fortæller hende, at han før ville se stjernerne forsvinde end opgive hende. Forenet med en ny eksistens slutter Ariadne sig til Bacchus, da de stiger op til himlen. Zerbinetta sniger sig ind for at få det sidste ord: "Når en ny gud kommer, er vi dumme."