Vælg dato herover og derefter klik på det tidspunkt du ønsker at se filmen nedenfor. Find mere information om filmen længere nede på siden.


The Met 2022: Don Carlos
Opera-Teater & Ballet
The Met 2022: Don Carlos

The Met 2022: Don Carlos

ACT I
Frankrig og Spanien, ca. 1560. Mod den spanske kong Philippe II's ønsker har hans søn og arving, Don Carlos, rejst inkognito til Fontainebleau, hvor der er i gang forhandlinger om en fredsaftale mellem Spanien og Frankrig. Han har set sin tiltænkte brud, Elisabeth, datter af den franske konge, og forelsket sig i hende ved synet. Da han møder Élisabeth og hendes side, der har jagt og er faret vild i skoven, tilbyder Carlos sin beskyttelse uden at afsløre sin identitet. Elisabeth spørger ham om hendes kommende mand, bekymret over hendes ægteskab med en fremmed. Carlos giver hende et miniatureportræt af sig selv, og hun indser, at han er prinsen. Det er klart for dem begge, at deres følelser af kærlighed er gensidige. Deres lykke ender imidlertid, når der kommer nyheder om, at traktatordningerne er blevet ændret, og Elisabeth skal i stedet gifte sig med kong Philippe, Carlos far. Elisabeth accepterer modvilligt. Mens alle omkring dem fejrer krigens slutning, er Élisabeth og Carlos ødelagt.


AKT II
Carlos søger fred på klostret St. Just i Spanien, hvor han beder ved sin bedstefars grav, kejser Charles V. En munk, der synes at være kejserens spøgelse, konfronterer ham. Hans ven Rodrigue, markisen i Posa, ankommer for at minde Carlos om hans engagement i sagen for det flamske folk, der er undertrykt af spansk styre. Da Philippe og Élisabeth ankommer, tilstår Carlos Posa sin kærlighed til dronningen, og de to mænd forpligter sig til frihedens sag og sværger evigt venskab.

I en have uden for klostret underholder prinsesse Eboli de andre damer ved hoffet med en sang. Élisabeth kommer ind, efterfulgt af Posa, der overdrager hende et hemmeligt brev fra Carlos, der beder om et møde. Da han blev indlagt, beder Carlos dronningen om at få Philippe's tilladelse til at han kan rejse til Flandern og derefter pludselig erklære sin fortsatte kærlighed. Elisabeth afviser ham, og Carlos skynder sig afsted. Kongen træder ind og finder dronningen alene og forviser grevinden af ??Aremberg, der skulle have været på besøg hos hende. Efterladt alene med kongen, udfordrer Posa Philippe til at afslutte sin undertrykkelse af det flamske folk. Philippe nægter, men er imponeret over Posas mod. Han advarer ham om at passe på med inkvisitionen og fortæller Posa, at han mistænker sin kone og Carlos og beder Posa om at se dem. Posa accepterer opgaven,


ACT III
I dronningens haver i Madrid udveksler Élisabeth, der er træt af festlighederne, tøj med Eboli, så hun kan indtage sin plads. Eboli, der har mistanke om, at Carlos elsker hende, skriver en usigneret besked til ham om at arrangere et hemmeligt møde. Carlos ankommer og, narret af hendes påklædning og tænker på, at Eboli er Élisabeth, erklærer igen sin kærlighed. Da han opdager hendes identitet, trækker han tilbage og afviser hendes fremskridt. Fra dette opdager Eboli Carlos forræderiske kærlighed til Élisabeth og sværger på at afsløre ham. Posa ankommer i tide til at overhøre Eboli og truer med at dræbe hende, men Carlos forhindrer ham. Eboli forlader i raseri. Posa forklarer, at Carlos nu er i overhængende fare og opfordrer ham til at aflevere eventuelle inkriminerende dokumenter, så de ikke bliver fundet af Philippe's mænd.

Ved en offentlig afbrænding af kættere foran Madrids Basilika Vor Frue af Atocha leder Carlos en gruppe flamske deputerede til Philippe. Kongen afviser deres anbringender om frihed. Da han også afviser Carlos egen anmodning om at styre Flandern, trækker prinsen sit sværd på sin far. Posa afvæbner ham, og Carlos bliver anholdt. Tak, Philippe gør Posa til en hertug. Når en gruppe kættere ledes til bålet, byder en himmelsk stemme deres sjæl velkommen til himlen.


AKT IV
I sit studie om natten reflekterer kongen over sit liv med en kone, der ikke elsker ham. Han rådfører sig med den gamle, blinde storinkvisitor, der samtykker i dødsstraffen for Carlos: Som Gud ofrede sin søn for at redde menneskeheden, så må Philippe lægge sin kærlighed til sin søn til side af hensyn til både kirke og stat. Inkvisitoren kræver også, at Posa overdrages til ham, men Philippe nægter. Da han forlader, undrer Philippe sig over, om tronen altid skal give efter for alteret. Élisabeth kommer ind efter at have opdaget, at hendes juvelkasse er blevet stjålet. Eboli, der ved, at Élisabeth har et portræt af Carlos i sig, har fordømt hende og givet kassen æsken som bevis. Philippe viser nu kassen til Élisabeth, tager portrættet frem og beskylder hende for utroskab. Elisabeth falder sammen, og kongen kalder på hjælp. Eboli og Posa skynder sig ind. Posa udtrykker forbløffelse over, at en konge, der hersker i halvdelen af ??verden, ikke kan styre sine egne følelser, mens Eboli føler anger over, hvad hendes jalousi har medført. Alene med Élisabeth tilstår Eboli, at hun ikke bare falsk anklagede hende, men at hun har været kongens elskerinde. Elisabeth beordrer sit eksil fra retten. Eboli beklager hendes dødelige skønhed og sværger på at tilbringe sin sidste dag i Spanien med at redde Carlos.

Posa besøger Carlos i fængslet for at fortælle ham, at han har brugt de hemmelige papirer til at påtage sig skylden for det flamske oprør og vil dø i Carlos sted. Inkvisitionens agenter ankommer uset og skyder Posa. Da han dør, opfordrer han Carlos til at tage sig af frihedsårsagen for Flandern og fortæller ham, at Élisabeth vil møde ham på klostret St. Just. Han erklærer, at han er glad for at have ofret sit liv for en mand, der vil blive Spaniens frelser.


AKT V
Elisabeth er kommet til klosteret og ønsker kun sin egen død. Da Carlos dukker op, opfordrer hun ham til at fortsætte Posas søgen efter frihed i Flandern, og de håber på lykke i den næste verden. Da de siger farvel, ankommer Philippe og den store inkvisitor. Da inkvisitionens agenter flytter ind på Carlos, materialiserer kejser Karl V sig ud af mørket for at insistere på, at lidelse er uundgåelig og kun ophører i himlen.